Робот се присъедини към групата Дубиоза Колектив

Най-популярната босненска рок група „Дубиоза Колектив“ се сдоби с нов член, който пее и свири – това е хуманоидният робот Роби Мегабайта, съобщи Ройтерс.

Студенти по електроинженерство от университета в Сараево се съгласили да създадат Роби, след като музикантите от групата поискали робот, който да пасва на концепцията на албума им „#fakenews“, излязъл миналата година.

„Нашият робот…обича да яде, да пие, да крещи, обича музиката“, каза баскитаристът на бандата Ведран Муягич, ангажиран най-тясно с работата по дизайна на робота.

Във видеоклип за албума „#fakenews“ един от музикантите се замисля, че би било забавно робот да върши работата му, докато той си почива и се забавлява. Затова си поръчва робот и го сглобява.

Постепенно роботи заменят в клипа всички момчета от групата, докато те се отдават на забавления. Но музикантите се оказват заключени извън студиото, докато роботите си правят вътре купон с красиви момичета, с които танцуват и пият.

„Всяко дребно нещо е под контрола на машините“, пее Роби в песента „Take my job away“. Посланието е за „Лошият изкуствен интелект, който взема хляба на добрите хора“ и всъщност трябва да е иронично, казва Муягич.

Един от студенти, участвал в създаването на робота, е Алмир Бешич, който казва, че проектът бил предизвикателство, защото първоначално той и колегите му не знаели нищо за 3-Д принтирането и им липсвало нужното оборудване.

Използвали рециклирани материали, включително задвижващ вал от автомобил „Фолксваген Голф 2“ и колела от бебешка количка за платформата, на която Роби се движи. Студентите работили почти две години по проекта.

Когато Роби най-сетне се появил на бял свят, настъпила „такава еуфория – след толкова усилия, толкова часове работа в университета, да видим, че работи“, каза Бешич.

„Дубиоза Колектив“ са известни с еклектичния си музикален стил и социалните и политически ангажирани текстове на песните си. Роби участва в седмични онлайн гигове на бандата, известни като „Карантина шоу“, през последната година, по време на карантината заради новия коронавирус.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *