Как бивш затворник успя да продаде компания за 275 млн. долара?

Като предприемач сте свикнали да балансирате множество задачи и да се справяте в трудни условия.
В крайна сметка, свиквате да оцелявате в свят на организиран хаос. За вас временните пречки са само част от процеса, но какво можем да кажем, ако една от тези пречки е 15-годишен престой в затвора?
Бихте ли могли да запазите същия ентусиазъм, който ви тласка напред сега?

Запознайте се с Дейв Дал, основател на Dave’s Killer Bread. По негови думи той страда от ниско самочувствие и до 2001 г. взема поредица от лоши решения в живота си.
След като излежава 15-годишна присъда за притежание на наркотици, грабеж и нападение, той се завръща у дома през 2001 г., за да започне работа в семейната пекарна, която е основана от баща му и е управлявана от брат му. Дал и брат му се опитват да създадат по-добър хляб с надеждата да променят живота на хората.

Ако превъртим времето напред до 2015 г., Flowers Foods се съгласява да придобие Dave’s Killer Bread срещу 275 млн. долара, пише Entrepreneur.
Ето кои са петте неща, които Дал прави, за да изведе компанията си от местните фермерски пазари до световния пазар.

1. Прощава на себе си

Историята на Дейв е от тези за втория шанс или по-скоро за множество шансове. Преди да се събере отново с брат си и да се присъедини към семейния бизнес, той има четири престоя в затвора. Поуката от историята е, че без значение от това колко пъти си се издънил, винаги има възможност да започнеш наново.
Може да сте се провалили вчера, но това не означава, че трябва да носите това бреме и днес. Успокоявайте се от това, че повeчето хора няма да помнят грешките ви. Искате ли да знаете защо? Те са прекалено заети с това да се притесняват за собствените си грешки.

2. Никога не се движи по течението

Една от най-големите причини за това Dave’s Killer Bread да е такъв хит е, че другите производители на хляб просто не са толкова иновативни. Спорно е дали неговите съставки без ГМО са по-добри, тъй като, общо погледнато, всичко, което Дал прави, е да добави още цели зърна и уникални топинги, в сравнение с това, което другите производители предлагат.
Големите играчи просто спират да бъдат креативни. Най-голямата грешка, която можете да направите като предприемач, е да се движите по течението.

3. Запазва мотивацията си

Страхотните идеи идват, когато работите по нещо, което правите със страст. Американската авторка Габи Бърнстейн казва: „Позволете на вашата страст да се превърне във ваше цел и някои ден тя ще стане ваша професия.“
Страстта на Дал му помага да запълни тази дупка в живота си. Той искал да изпича естествен пълнозърнест хляб с хляб с богата текстура, в който хората да са влюбени. Страстта ви дава мотивация, посока и цел в живота.

4. Предприема скок в неизвестното

Едно от ней-големите предизвикателства, пред които се изправя компанията на Дейв, е преместването в нов завод, който струва на брат му Глен 1.5 млн. долара. Това е огромен риск за тях, знаейки, че не разполагат с парични потоци, за да покрият подобна покупка, като всичко се базирало на бъдещи очаквания.
В крайна сметка, те отчитат значителен ръст в бизнеса, като дори разширяват дейността си и наемат още служители. Усърдната работа на Дейв, отдадеността, настойчивостта и постоянния фокус върху целта му помагат да предприеме този риск.

Ще има моменти в предприемаческия ви път, когато ще бъдете принудени да действате извън зоната ви на комфорт. В крайна сметка, ще се научите как да действате със свит стомах и това ще се превърне в нещо нормално.

5. Влиза в ролята на лудия учен

Дейв експериментира с различни типове хляб и с безброй съставки. Той проучва какво е модерно и какво не е. Той не се страхува да пусне продукта си на пазара, за да получи обратна връзка.
Дал знаел, че някои от идеите му ще претърпят провал. Той също така знаел, че някои от идеите му ще са хит. Клиентите постоянно получавали въпроси за неговия хляб, а това се разпространява толкова бързо от уста на уста, че продуктът му става известен.

Вашите бизнес идеи няма да проработят, ако ги обмисляте цял ден. Трябва да излезете, да експериментирате и да осъществявате идеите си, без значение колко откачени може да звучат.

Дейв Дал не е роден предприемач. Той има много затруднения на по-ранен етап от живота си и дълго време има манталитета на жертва. Dave’s Killer Bread обаче е идеален пример за това как една трагедия може да бъде превърнатa в триумф.
За Дал не е прекалено късно, дори и след 15 години в затвора, което означава, че за много други хора също не е късно да използват тези пет стратегии и да създадат успешен бизнес.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *